Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

www.terramezzo.cz
info(a)terramezzo.cz
facebook: Terramezzo CZ/SK
instagram: TerramezzoCZSK

NOVINKY

arr3Dárkové baleníJako novinku jsme pro Vás připravili dárkové balení na mlýnky. Toto kartonové balení na 1 či 2...

Blog » Guérande sůl - původ
Sůl Guérande (IGP): dlouhá tradice výjimečné soli

Guérande hrubá mořská sůl

 

Hrubá mořská sůl Guérande byla vždy ručně sklízena tradičními metodami a je dobře známá pro své kulinářské ctnosti. Je přirozeně šedá a krystalizuje při kontaktu s jílem, ze kterého má vysoký obsah stopových prvků. 

Je méně slaná než středomořská sůl, Guérande sůl je jemnější na patře zato bohatší na chuť, což z ní dělá sůl, kterou upřednostňují kuchaři k vaření zeleniny, stejně tak ji využívají při přípravě barbecue, masa a je dokonalá pro přípravu ryb ve slané krustě. 

Nepraná, nerafinovaná, bez dalších přísad je velmi bohatá na hořčík a stopové prvky. Je proto vhodná pro každodenní použití v kuchyni i na Vašem stole. 

 

V březnu 2012 získala sůl Guérande označení IGP (chráněné zeměpisné označení), které zaručuje původ a kvalitu soli z Guérande. Je to poprvé, co bylo toto rozlišení uděleno pro sůl v Evropě.

 

Oblast

Solná pole se nacházejí v oblasti jižní Bretaně, regionu v severozápadní Francii, mezi ústí řek Loiry a Vilaine, podél Atlantického oceánu. Tvoří velmi rozsáhlou mokřadní zónu, pokrývající téměř 5 000 akrů v 9 obcích od Guérande (na jihu) po Assérac (na severu).

Století staré tradice pro získávání Guérande soli se nezměnily; pracovníci kteří zde pracují se nazývají "paludiers" (z latinského "palu", což znamená “bažina") a tradičně používají příliv a tři druhy nadrží ke sběru soli. Pracují každý den v mokrém prostředí a bez mechanizace. Přestože některé prvky sklizně byly modernizovány, Guérande sůl zůstává jedinečná nejen v geografické a geologické poloze, ale i v tradicích, které stále udržují ti, kteří ji sbírají.

Zatímco Atlantský oceán má koncentraci soli 25 g / l, voda při odpařovaní dosáhne úrovně koncentrace při níž sůl krystalizuje (280 g / l).

 

Historie

 

Guérande sůl má velmi dlouhou historii, jelikož je získávána na poloostrově již od doby železné. První zmínka o soli se datuje do třetího století, krátce po římském dobytí.

Se skutečnou inspirací k využívání solných bažin přicházejí mnichové z Landevennec Abbey v roce 945 n.l. 

Studiemi přílivu, větru a slunce mniši zmapovali postup pro získávání soli, který ještě dnes existuje. Tento obrovský a náročný projekt, tato open-air továrna přinesla Guérande prosperitu po mnoho staletí a otevřela první obchodní trasy v Evropě.

Současná technika sklizně se datuje do tohoto období a nejméně pět solných rybníků z této doby je stále v provozu. Zachování tradice umožnilo solným pracovníkům přežít do moderních časů.

 

Nyní její ctnosti a historii můžete objevit i Vy a to v jedinečném mlýnku, který bude ozdobou každé kuchyně.

Sůl Guérande můžete objednat zde